Recepty z penzionu

Krkonoše, místo, kde jsem se ocitla, kde žiji a které miluji. Tady také vařím, peču a dělám tím radost druhým. Proto jsem se rozhodla podělit o své recepty, zkušenosti a praktické rady nejen z kuchyně. Rady, které mohou inspirovat a pomáhat.

„Recepty z penzionu“

Přemýšlíte někdy o útěku z ruchu města do klidného objetí hor, kde každý den slibuje dobrodružství a noční obloha je jasnější než kdekoliv jinde? My jsme tento sen přestali snít a stali jsme se jeho součástí.

Nyní žijeme v srdci Krkonoš. Na místě, o kterém jsme snili, v našem vlastním penzionu. Uprostřed přírody, uprostřed horské idyly. V místě, kde si lidé pomáhají a jsou si blíž, kde jsme pány svého času, kde se celá rodina sejde u jednoho stolu a kde nás živí to, co máme rádi.

Jsem máma tří dětí, vášnivá kuchařka a provozovatelka penzionu. Můj příběh začíná mezi horskými vrcholky, kde jsem našla domov, poslání a nekonečný zdroj inspirace.

Každý den začíná pohledem, který bere dech a končí noční oblohou plnou hvězd. Našli jsme místo, které není jen naším domovem, ale i útočištěm pro hosty, kteří sem přijíždějí za odpočinkem, přírodou a také za domácí kuchyní, na které si dávám záležet, která je mou láskou a snad i chloubou.

 

Hosté u nás hledají klid a únik od každodenního shonu. Odvážejí si však mnohem víc. Odjíždějí s pocitem, že našli místo, kde jsou vítání. A v nás to vzbuzuje pocit štěstí a vděčnosti, že můžeme žít na tomto místě.

V našem penzionu se snažíme, aby se všichni cítili jako doma, a aby na nás vzpomínali s radostí a chutí se k nám znovu vrátit. Jejich spokojenost závisí z velké části na tom, jak jim u nás chutná. A já jsem ráda, že na naši kuchyni vzpomínají s radostí a láskou a těší se na ni při každé další návštěvě. 

Zde, v srdci Krkonoš, jsem pochopila, že vaření je umění přizpůsobit se. Každé roční období přináší jiné možnosti. Můj přístup je jednoduchý. Věřím, že z jakýchkoliv ingrediencí se dá vykouzlit výborné jídlo. A to ať už se jedná o klasická česká jídla, tak i moderní lehká a dietní pro ty, kdo hledají zdravější alternativy.

Změna životního stylu nás přivedla k hlubšímu spojení s přírodou, rodinou a životem samotným.

Ale vždycky to tak nebylo

Před pár lety jsme žili běžný městský život. Zažívali jsme stres z každodenních povinností, termínů, nekonečný spěch a hluk, davy lidí a nekonečné fronty v obchodech. Věděli jsme ale, že takhle žít nechceme. Toužili jsme po změně, po klidném životě.

Hledali jsme možnosti. A jelikož milujeme hory a přírodu, ohlíželi jsme se tímto směrem a  přemýšleli o stěhování. Chtěli jsme najít místo, které nás uživí a kde budeme šťastní.  

Naše rozhodnutí však přineslo i výzvy. Seznámení s novým prostředím, způsobem života a novými zvyky nebylo hned a nebylo to jednoduché. Hory jsou úchvatné, ale nejsou to jen krásné výhledy. Je to také nepředvídatelné počasí a nutnost naučit se žít v souladu s přírodou.

Největší výzvou však bylo překonat osobní pochybnosti a naučit se věřit ve své schopnosti. Dnes, když se dívám na východ slunce a krásné prostředí, tak přesto, že je před námi ještě spousta práce, vím, že to stálo za to. Každá překážka nás posunula dál, každý nezdar nám ukázal další cestu.

Údolí stínů

Ale byla doba, kdy byl stres, shon a nervozita na denním pořádku. Nevěděli jsme, jak z toho kolotoče vyskočit. Pocity beznaděje a frustrace se mísily s touhou po změně. Neustálý nával povinností, termínů a nátlaku každodenního života byl ubíjející.

A potom to přišlo. Našli jsme inzerát penzionu na prodej a uvědomili jsme si, že pokud chceme změnu, musíme ji udělat sami a nejlépe hned. Vzali jsme si hypotéku a koupili penzion.

To byl ten zlomový moment, kdy se vše začalo měnit. Rodina se stmelila, našli jsme svůj klid. Našli jsme místo, které odráží naše touhy. To bylo prvním krokem k naší změně.

Začít žít na novém místě, novým životním stylem vyžadovalo čas, trpělivost a nutnost naučit se vše o novém domově. Od místní kuchyně po přírodu. Tato cesta nebyla bez překážek, ale každá z nich mi dala novou zkušenost, jak si vše postupně přizpůsobit tak, aby se místo, které jsme si zamilovali, stalo naším domovem. 

Miluji náš domov, hory, přírodu a spojení s ní. Jsem vděčná za to, kde mohu žít.

A také miluji vaření a pečení, kterým dělám radost druhým. Ty kombinace chutí a vůní, vymýšlení nových receptur, stejně tak přípravu klasických „hotovek“, které všichni známe a máme je tak rádi.

S jídlem se dá čarovat, jídlo může léčit, můžete jím někoho obdarovat, udělat někomu radost, nebo jím poděkovat.

Však každá oslava je spojená s jídlem. Symbolem narozenin je narozeninový dort a symbolem Vánoc je vánoční cukroví. Jídlo je s námi při každé příležitosti.

A inspirace? Ta přichází sama, když se na procházce rozhlédnu kolem sebe a vidím ty poklady, které nám příroda nabízí. Louky plné léčivých bylin, jako jsou pampelišky, z kterých vařím výborný med, nebo třeba jitrocel, jetel, kontryhel, které si každý rok nasbírám, usuším a připravuji z nich voňavý čaj. Nebo spousta borůvek, brusinek a hub, které nám rostou hned za chalupou.

Našla jsem nejen nový domov a nový způsob života, ale také sama sebe. Dostala jsem možnost pomáhat a být průvodcem pro ty, kteří chtějí objevovat radost a klid. 

A protože vím, že to nebylo lehké, rozhodla jsem své zkušenosti předávat dál formou příběhů s recepty a sdílet je ve formě eBooku.

„Recepty z penzionu“ není jen knihou, je to kompas, který vám ukáže cestu. Je to můj způsob, jak pomoci ostatním. Podělím se s vámi o osobní zkušenosti, recepty a praktické rady s nadějí, že vás inspiruji, pobavím a snad i naučím něco nového … nebo připomenu něco starého.

Věřte, že změna je možná, a že si můžete svůj život uspořádat podle vlastních představ.